Gyakori HACCP kérdések

Gyakori HACCP Kérdések

Kit nevezünk élelmiszer –vállalkozónak, mit nevezünk élelmiszer-forgalmazásnak?

Az európai uniós élelmiszerjog szerint az élelmiszerek forgalmazásával összefüggő tevékenységet végző vállalkozás élelmiszeripari vállalkozás. Az élelmiszerek tárolása, szállítása, eladása vagy átadása a fogyasztónak mind része az élelmiszer-forgalmazásnak.

Ki a felelős a forgalomba hozott élelmiszerekért?

Az élelmiszerbiztonság elsődleges felelősségét az élelmiszeripari vállalkozó viseli.Az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó felelős.
Az élelmiszer jelölésének megfelelőségéért az élelmiszer előállítója, és valamennyi forgalmazója felelős. Az élelmiszer a minőség-megőrzési/fogyaszthatósági idő lejárta után nem hozható forgalomba. Az élelmiszer minőség-megőrzési/fogyaszthatósági időtartamának megállapítása az előállító felelőssége.
Az élelmiszer-vállalkozó haladéktalanul köteles bejelenteni az élelmiszerlánc felügyeleti szervnek, ha tudomására jut, hogy az általa forgalmazott (előállított) élelmiszer megbetegedést okozott, vagy annak gyanúja áll fenn.

Hol kell bejelenteni az élelmiszer-forgalmazási tevékenységet?

Magyarország területén minden kereskedelmi tevékenység folytatására irányuló szándékot be kell jelenteni a kereskedelmi hatóságnak, amely nem más, mint a tevékenység helye szerinti település, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzője.Élelmiszer forgalmazás bejelentése esetén a jegyző értesíti az élelmiszerlánc-felügyeletéért felelős hatóságot is, amely az élelmiszer-vállalkozásokat nyilvántartásba veszi.

Mely élelmiszerek forgalmazásához szükséges külön engedély?

Azon élelmiszereket, amelyek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához külön engedély szükséges az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V.7.) FVM rendelet 2. melléklete tartalmazza. A külön engedélyt a kiskereskedelmi létesítmény helye szerint területileg illetékes Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalban (kerületi hivatal) lehet kérni.
Kizárólag külön engedéllyel forgalmazható élelmiszerek:

  • friss hús:Olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst.
  • friss halászati termék: az élő hal kivételével.„Friss halászati termékek”: egész vagy előkészített, feldolgozatlan halászati termékek, beleértve a vákuumban vagy módosított nyomás alatt csomagolt termékeket, amelyeken a hűtésen kívül semmilyen további, tartósítást célzó műveletet nem végeztek.
  • nyerstej, valamint a hűtést igénylő tej és tejtermék: „Tejtermékek”: feldolgozott termékek, amelyek a nyerstej feldolgozásából vagy az ilyen feldolgozott termékek további feldolgozásából származnak.
  • vendéglátó-ipari termék: az italok kivételével.Olyan étel, cukrászati, hidegkonyhai készítmény, amelyet az előállítás helyén, ideiglenes árusítóhelyen, tálalókonyhán vagy házhoz szállítva értékesítenek a végső fogyasztó számára.
  • hűtést igénylő cukrászati készítmények: amelyek forgalomba hozatala az előállítás helyén, illetve házhoz szállítással történik, a végső fogyasztó részére
  • békacomb, élő kagyló, élő tüskésbőrű, tengeri csiga.


A boltnyitáshoz szükséges boltvezetői végzettség, vagy elég ha eladói van?

A boltvezetői végzettség egy magasabb képzettséget, tudást ad, ami  ma már szükséges.

Kocsma nyitásához szükséges-e üzletvezetői vagy elég a szakirányú (vendéglátós) végzettség?

Az üzletvezetői végzettség csak akkor kell ha egyszemélyes az üzlet.

Pékséget szeretnék nyitni, ahol az üzlet tulajdonosa lennék. Alkalmazottak dolgoznának a pékségben. Milyen végzettség szükséges hozzá?

A tulajdonosnak nem kell szakirányú végzettsége legyen. Az üzemben dolgozóknak pék-cukrász végzettség szükséges.

Büfé üzemeltetéséhez, beindításához szükséges-e bármilyen vendéglátós végzettség? Nincs meleg konyha.

Igen, vendéglátó eladó, vagy pincér.

Saját kifőzdét szeretnék nyitni, ahol saját cukrász terméket is árulnék.Ahhoz szükséges pl OKJ-s szakács és cukrász végzettség?

Igen, szükséges.

Milyen végzettség szükséges egy gyros-os büfé megnyitásához?

Vendéglátó eladó

A HACCP-n belül milyen kötelező dokumentumokat kell vezetni naponta egy étteremben?

 Amit mindenképpen vezetni kell: Hűtőterek hőmérséklet ellenőrzési lapja, Napi ellenőrzési lap,  Műszaknapló,  Selejtezési jegyzőkönyv. A teljes dokumentum listát a technológia és az ételkínálat határozza meg.

A HACCP Kézikönyvet akár én magam is elkészíthetem?

Igen.