Megszüntették a diabetikus narancssárga jelölést a termékeken!

2024-07-21 | Hírek | Megszüntették a diabetikus narancssárga jelölést a termékeken! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Megszüntették a diabetikus narancssárga jelölést a termékeken!

Foto: blikk.hu

Foto: blikk.hu

Július 20-tól megszűntetik az élelmiszerek diabetikus megjelölését, így ezután a vásárlók csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tudják majd eldönteni, hogy cukormentes termékről van-e szó – írta a Magyar Hírlap.
A diabetikus termékmegjelölés eddig is csak Magyarországon létezett, most egy európai uniós rendelet miatt kell majd megszüntetni. Ez pedig kihívást jelenthet majd a bevásárlás során a cukorbetegeknek.
A lap beszámolója szerint a jövőben csak a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból – például „cukormentes”, „alacsony cukortartalmú”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” – tájékozódhatnak adott termék cukortartalmáról a fogyasztók.
A termékekről eltűnik a már ismert narancssárga pont, illetve a diabetikus jelölés is, amely azt mutatta, hogy adott élelmiszerben legfeljebb három százalék alatti a nem fruktózból adódó cukormennyiség.