Mit Figyeljen Az Utcai Étel Vásárlásakor?

Mit Figyeljen Az Utcai Étel Vásárlásakor?
2024-07-21 | Hírek |  

Mit Figyeljen Az Utcai Étel Vásárlásakor?

 

A mai rohanó világban időhiány, kényelem, de az egyszerűség és gyorsaság miatt is sokan étkeznek utcai árusoknál.

Legyenek elvárásai a vásárláskor!

Az árusok közül is csak azt válassza, aki ügyel az élelmiszerbiztonságra, környezete tiszta,rendezett, személyzete ápolt.

Leggyakrabban gyrososnál,lángososnál állnak meg étkezni az emberek.

A fagylalt árusítás már a jó idővel együtt elkezdődik.

Amire ajánlatos odafigyelni:

Általános szempontok

Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes,

Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok,

A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel,

Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.

Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.

Nem nyúl kézzel az ételhez.

Nem dohányzik.

Van kézmosási lehetősége, és használja is.

Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.

A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.

A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.

Van kihelyezve hulladékgyűjtő.

A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.

Gyrososnál:

a nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet;

a gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja;

a nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki;

a húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen;

nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdett nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni;

a gyros húshoz kínált köretet (például rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen;

a kért ételt kérésre át kell forrósítani.

Lángossütőnél:

környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz;

a lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró (a nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült);

a kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól;

mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt stb.) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek;

a feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták;

ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.

Fagylaltárusnál:

fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (például elhúzható vagy felnyitható plexilappal);

a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;

az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire;

a tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van;

a fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik;

a tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten;

az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta;

a tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.

Utcai étel, ital vásárláskor mindig ügyeljen erre:

A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű!

A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes.

Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg!

A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.

Étkezés előtt mosson kezet!

Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt, gélt!

Csak forrón tálalt melegételt, hűtőben tárolt hidegételt fogadjon el!

Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.

A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.

( forrás: Nébih)