Hogyan Előzzük Meg Az Ételmérgezést?

Hogyan Előzzük Meg Az Ételmérgezést?
2024-06-24 | Hírek |  

Hogyan Előzzük Meg Az Ételmérgezést?

Egy ételmérgezés nyugtalanító és veszélyes.

Mikor beszélünk ételmérgezésről?

Minden olyan megbetegedés melyet az elfogyasztott élelmiszerben levő
méreganyagok okoznak.
(Ha az élelmiszerben lévő élő baktérium vagy vírus okozta a megbetegedést,
élelmiszer-fertőzésről beszélünk.)

Milyen tünetekkel jár?

A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános
rosszullét, esetenként láz.
Ételmérgezés tünetei lehetnek ritka esetekben az eszméletvesztés, kettős látás,
nyálfolyás, görcsök, izombénulások, tudatzavar is.

Az étel elfogyasztása után mikor jelentkeznek a tünetek?

A tünetek általában az étel elfogyasztását követően fél órától 48 óráig
jelentkeznek, de néha ennél hosszabb lappangási idő is előfordul. Egyes
esetekben egy hét, vagy még több idő is eltelhet a tünetek jelentkezéséig.

Mikor merül fel ételmérgezés gyanúja?

Általában akkor, ha azonos ételt fogyasztó emberek közül közel azonos időben
többen hasonló tünetekkel megbetegszenek. Gyanakodni lehet akkor is, ha az étel
fogyasztásakor szokatlan ízű, szagú, jellegű volt.
Gombafogyasztás utáni hányás, hasmenés, esetleg tudatzavar jelentkezését mindig
gyanúsnak kell tartani, és azonnal orvoshoz kell fordulni!

Az ételmérgezést romlott étel okozza?

Általában az ételmérgezésben szerepet játszó ételen semmilyen elváltozás nem
látszik, és az ízén sem érezhető. A romlott étel is okozhat természetesen
megbetegedést, de azt általában nem fogyasztjuk el.

Hol történik a legtöbb ételmérgezés?

A legtöbb ételmérgezés a magánháztartásokban történik, saját magunk okozzuk
tudatlansággal, az alapvető szabályok be nem tartásával.

Csoportos, tömeges ételmérgezések általában rendezvényekhez, közétkeztető vagy

vendéglátó egységben elfogyasztott ételhez kötődnek.

Felelős-e az ételmérgezésért az ételkészítő személy?

Igen. A fertőző betegségek jelentős része élelmiszerrel terjed. Ezért az
ételkészítő személynek egészségesnek, tisztának, ápoltnak kell lennie, és
gyakran, alaposan kell kezet mosni. Hasmenés, hányás, láz tüneteivel,
bőrgyulladással ételkészítést nem szabad végezni.

Melyek a leggyakoribb, ételmérgezéshez vezető hibák?

Szennyezett nyersanyagokról baktériumok átkerülése a fogyasztásra kész
élelmiszerekre.

Ennek oka lehet a gyakori kézmosás hiánya, a szennyezett és tiszta

termékek érintkezése, nem megfelelő elkülönítése, (pl. ugyanazon edények,
eszközök használata a nyers húshoz és kész élethez), a mosogatás, takarítottság
hiányosságai. Baktériummal szennyezettnek tekintendőek a nyers húsok, nyers
baromfi, tisztítatlan zöldség, melyeket a fogyasztásra kész élelmiszerektől
elkülönítve kell hazaszállítani, tárolni, és feldolgozni.

A sütés-főzés nem alapos.

A nem megfelelően átsült, félig nyers ételek veszélyesek lehetnek. Az átforralás
a baktériumok, vírusok nagy részét elpusztítja. Ehhez az étel belsejének el kell
érnie a 70-75 °C-ot, mely ételhőmérővel is ellenőrizhető.

Nem megfelelő hőfokon történő tárolás.

A hűtőszekrények hőfoka + 5 °C körül kell, hogy legyen. Hőmérővel ellenőrizhető!

A romlandó élelmiszert mindig hűtőben kell tárolni. A langyosan tartott étel
veszélyes!

A készételek túltárolása. A főtt étel elkészülte után 2-3 óráig tekinthető
veszélytelennek, ha már elkészítése során nem követtek el súlyos hibát. Három
órán túl történő fogyasztás esetén újra át kell forralni.

Mivel előzhető meg az ételmérgezés?

Aki beteg (hasmenéses, lázas), ne készítsen ételt.

Mosson kezet gyakran, alaposan, főleg ételkészítés, valamint étkezés előtt.

Tartsa tisztán a konyhát, és a konyhai eszközöket.

Csak megbízható helyen vásároljon.

A nyers húst, baromfit tárolja, kezelje elkülönítve.

A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg.

A romlandó élelmiszert, ételt mielőbb tegye be a hűtőbe.

A maradék ételt forralja át fogyasztás előtt.

Ha házon kívül étkezik, legyen igényes.

Ne fogyasszon ételt elhanyagolt higiénéjű helyen.

Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hidegételt fogadjon el.

Legyen tudatában, hogy a nyers tojást tartalmazó ételek, félig nyers húsok
veszélyesek lehetnek. Kisgyereknek, betegnek soha ne adjon ilyet!

Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű.

A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

Mi a teendő ételmérgezés gyanúja esetén?

A mérgezést okozó ételt el kell különíteni azonnal.
Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek.
Gyógyszer szedése nem szükséges, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell.
Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori, vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül
orvoshoz kell fordulni.
Enyhe tünetek esetén is javasolt a háziorvos felkeresése.
Természetesen az illetékes hatóság értesítése amikor valamely vendéglátó
egységben történik a mérgezés.
(forrás:nébih)

(foto: wikipedia)