Hogyan Vigyen Ételt A Gyerek Az Iskolába?

Hogyan Vigyen Ételt A Gyerek Az Iskolába?
2023-09-21 | Hírek |  

Hogyan Vigyen Ételt A Gyerek Az Iskolába?

Mindenekelőtt egy jó tanács: soha ne engedjük reggeli nélkül iskolába a gyerekeket!

Reggelente frissen készítsük el a tízóraira és/vagy uzsonnára szánt ételt a korábban beszerezett alapanyagokból!

Az általános élelmiszerbiztonsági szabályok betartása az uzsonna elkészítésekor is elengedhetetlen: mielőtt

hozzáfogunk, alaposan mossunk kezet, használjunk tiszta eszközöket és legyen külön vágódeszkánk a hozzávalók

előkészítéséhez.

Mindent külön csomagoljunk be: például a szendvicset szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába, a gyümölcs

darabokat vagy olajos magvakat külön dobozba, vagy kis zacskóba.

A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt becsomagolnánk.

Kisebb gyermekek esetében az almát, körtét szeletelve csomagoljuk be.Csak olyan élelmiszert csomagoljunk, amely

nem tartalmaz romlandó alapanyagokat!

A gyermekeknek gyakori és változatos táplálkozásra van szükségük, az iskolai kisétkezésekhez azonban élelmiszerbiztonsági

szempontból biztonságos ételeket csomagoljunk! Ilyenek például a nem édes péksütemények/kenyerek, a melléjük csomagolt,

jól átsült hússzeletek, a hűtést nem igénylő húskészítmények, a balesetmentesen nyitható konzervek, a kemény sajtfélék és

müzli-szeletek.

Kerüljük az édességet, cukorkát, csokoládét, édes kekszeket, és édes süteményeket, helyette a szezonális gyümölcsöket

részesítsük előnyben.

A zöldségek és gyümölcsök közül jól bírja a szállítást például az alma, a körte, a szilva, a szőlő, illetve a megtisztított pálcikákra

vágott répa és a karalábé.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért csomagoljunk italt is az étel mellé.

Legjobb szomjoltó az ivóvíz, kerüljük a cukros, szénsavas italokat, üdítőket.

A jól záródó, könnyű palackba csomagolt, alaposan lehűtött ital a tízórai mellé csomagolva annak hűvösen tartásában is segítség lehet.

A kisétkezésekre szánt élelmiszerek kiválasztásakor érdemes megnézni, hogy mi lesz az aznapi ebéd és annak megfelelő,

azt kiegészítő ételt és gyümölcsöt csomagolni. A gyermekkel is beszéljük át, hogy az otthonról vitt ételek közül mit, mikor egyen meg:

mi az, amit eltehet délutánig, s mit célszerű elfogyasztania még a délelőtt folyamán.

Fontos, hogy olyan uzsonnás dobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek olyan részei,

ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok.

Nem utolsó szempont a doboz mérete, alakja, és súlya sem. Ügyeljünk a jó záródásra, és a könnyű nyithatóságra.

A dobozokat minden használat után mossuk el.

A maradékot és a csomagoló anyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.

A biztonság kedvéért tegyünk a gyermek táskájába nedves törlőkendőt is, hogy étkezés előtt mindenképp legyen

lehetősége megtisztítani a kezét.

(forrás:nébih)