
Hogyan Vigyen Ételt A Gyerek Az Iskolába?
Mindenekelőtt egy jó tanács: soha ne engedjük reggeli nélkül iskolába a gyerekeket!
Reggelente frissen készítsük el a tízóraira és/vagy uzsonnára szánt ételt a korábban beszerezett alapanyagokból!
Az általános élelmiszerbiztonsági szabályok betartása az uzsonna elkészítésekor is elengedhetetlen: mielőtt
hozzáfogunk, alaposan mossunk kezet, használjunk tiszta eszközöket és legyen külön vágódeszkánk a hozzávalók
előkészítéséhez.
Mindent külön csomagoljunk be: például a szendvicset szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába, a gyümölcs
darabokat vagy olajos magvakat külön dobozba, vagy kis zacskóba.
A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt becsomagolnánk.
Kisebb gyermekek esetében az almát, körtét szeletelve csomagoljuk be.Csak olyan élelmiszert csomagoljunk, amely
nem tartalmaz romlandó alapanyagokat!
A gyermekeknek gyakori és változatos táplálkozásra van szükségük, az iskolai kisétkezésekhez azonban élelmiszerbiztonsági
szempontból biztonságos ételeket csomagoljunk! Ilyenek például a nem édes péksütemények/kenyerek, a melléjük csomagolt,
jól átsült hússzeletek, a hűtést nem igénylő húskészítmények, a balesetmentesen nyitható konzervek, a kemény sajtfélék és
müzli-szeletek.
Kerüljük az édességet, cukorkát, csokoládét, édes kekszeket, és édes süteményeket, helyette a szezonális gyümölcsöket
részesítsük előnyben.
A zöldségek és gyümölcsök közül jól bírja a szállítást például az alma, a körte, a szilva, a szőlő, illetve a megtisztított pálcikákra
vágott répa és a karalábé.
Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért csomagoljunk italt is az étel mellé.
Legjobb szomjoltó az ivóvíz, kerüljük a cukros, szénsavas italokat, üdítőket.
A jól záródó, könnyű palackba csomagolt, alaposan lehűtött ital a tízórai mellé csomagolva annak hűvösen tartásában is segítség lehet.
A kisétkezésekre szánt élelmiszerek kiválasztásakor érdemes megnézni, hogy mi lesz az aznapi ebéd és annak megfelelő,
azt kiegészítő ételt és gyümölcsöt csomagolni. A gyermekkel is beszéljük át, hogy az otthonról vitt ételek közül mit, mikor egyen meg:
mi az, amit eltehet délutánig, s mit célszerű elfogyasztania még a délelőtt folyamán.
Fontos, hogy olyan uzsonnás dobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek olyan részei,
ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok.
Nem utolsó szempont a doboz mérete, alakja, és súlya sem. Ügyeljünk a jó záródásra, és a könnyű nyithatóságra.
A dobozokat minden használat után mossuk el.
A maradékot és a csomagoló anyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.
A biztonság kedvéért tegyünk a gyermek táskájába nedves törlőkendőt is, hogy étkezés előtt mindenképp legyen
lehetősége megtisztítani a kezét.
(forrás:nébih)
Írja meg véleményét!