Változott A Szabályozás A Kenyerekre És Péksüteményekre!

Változott A Szabályozás A Kenyerekre És Péksüteményekre!
2024-06-24 | Hírek |  

Változott A Szabályozás A Kenyerekre És Péksüteményekre!

Megváltozott a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása.
A folyamatosan megújuló szabályok így garantálják, hogy ha a szabályokat betartják, és megfelelő

szakértelemmel készítik, jó minőségű kenyér és péksütemény készül.
Legalább ilyen fontos a fogyasztók hiteles tájékoztatása is.

A fehér kenyér mellett egyre többször kerül az asztalra barna, magvas és teljes kiőrlésű kenyér is.
Bár a fogyasztás fokozatosan csökken, ennek ellenére a kenyér még mindig a leggyakrabban fogyasztott

élelmiszer.

A mostani változás garantálja, hogy az előírásban rögzített összetevők felhasználásával és a

megfelelő szakértelemmel, technológiával elkészített kenyerek és pékáruk magas minőségi

követelményeknek feleljenek meg.

Új termékleírásokkal, és a korábbiak pontosításával módosulnak a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai.

Pl:

– a rozskenyér 60%-ának rozslisztnek, 40%-ának búzalisztnek kell lennie,
– a rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya 30%, míg a búzaőrlemény 70%.

A rendelet számos új kenyérfajtát szabályoz.

Gazdagodott a leírás, amelyben rögzítik az összetételt, érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést,

a kémiai paramétereket.
Ezek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek.
Ilyenek: a graham kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, tönkölybúza kenyér, kukoricás kenyér, búzakenyér, rozsos kenyér,rozskenyér.

A magyar háztartások kenyérvásárlási szempontjai is folyamatosan változnak, amelyben egyre nagyobb szerepet kap a minőség és az egészségtudatosság.

(forrás:élelmiszer online)