
Változott A Szabályozás A Kenyerekre És Péksüteményekre!
Megváltozott a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása.
A folyamatosan megújuló szabályok így garantálják, hogy ha a szabályokat betartják, és megfelelő
szakértelemmel készítik, jó minőségű kenyér és péksütemény készül.
Legalább ilyen fontos a fogyasztók hiteles tájékoztatása is.
A fehér kenyér mellett egyre többször kerül az asztalra barna, magvas és teljes kiőrlésű kenyér is.
Bár a fogyasztás fokozatosan csökken, ennek ellenére a kenyér még mindig a leggyakrabban fogyasztott
élelmiszer.
A mostani változás garantálja, hogy az előírásban rögzített összetevők felhasználásával és a
megfelelő szakértelemmel, technológiával elkészített kenyerek és pékáruk magas minőségi
követelményeknek feleljenek meg.
Új termékleírásokkal, és a korábbiak pontosításával módosulnak a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai.
Pl:
– a rozskenyér 60%-ának rozslisztnek, 40%-ának búzalisztnek kell lennie,
– a rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya 30%, míg a búzaőrlemény 70%.
A rendelet számos új kenyérfajtát szabályoz.
Gazdagodott a leírás, amelyben rögzítik az összetételt, érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést,
a kémiai paramétereket.
Ezek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek.
Ilyenek: a graham kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, tönkölybúza kenyér, kukoricás kenyér, búzakenyér, rozsos kenyér,rozskenyér.
A magyar háztartások kenyérvásárlási szempontjai is folyamatosan változnak, amelyben egyre nagyobb szerepet kap a minőség és az egészségtudatosság.
(forrás:élelmiszer online)
Írja meg véleményét!