Melyik Cukor A Jobb Választás?

Melyik Cukor A Jobb Választás?
2023-09-21 | Hírek |  

Melyik Cukor A Jobb Választás?

A cukor fontos energiaforrást jelent számunkra, mert az ajánlások szerint egy

egészséges felnőtt napi energiabevitelében a szénhidrátoknak legalább 55 százalékot

kell képviselniük.Ebben akár tíz százalék is lehet a cukorból származó energia.

Az agyunk számára is nélkülözhetetlen alapanyag.

 

Mivel egy gramm cukor 4 kcal-nak felel meg, könnyen kiszámolható, hogy

2000 kalóriás szükséglet esetén – ami körülbelül egy szellemi munkát végző felnőtt

nőnek elég – akár napi 40 gramm cukor sem jelent egészségi kockázatot.

A magas cukorfogyasztásnak azért vannak nem kívánatos következményei mint

például a fogszuvasodás vagy az elhízás kockázata.Az utóbbit még az elégtelen mozgás is

nagyban elősegíti.Sőt a túlzott cukorfogyasztás már a memóriánkra is káros.

 

A piaci kínálat:nádcukor, barnacukor,kandiscukor a legismertebbek közül.

Vegyük sorra a tényeket.

A világ cukortermelésének  70 százaléka cukornádból készül.Számunkra azért tűnik

különlegesnek, mert  mi cukorrépából készítjük.

Ha a nád és répacukor összetételt vizsgáljuk nincs különbség.

Mindkettő szacharóz, azaz egy egyszerű, kettős cukormolekula, ami a

szőlőcukorból (glukóz) és a fruktózból (gyümölcscukor) áll.

Nincs külön  fehér és barna szacharóz.

A finomított kristálycukrot kis melasszal visszaszinezik, ez lesz a barnacukor.

A nádcukor fordítva készül, a  gyártási folyamatot a finomítás vége előtt leállítják,

így gyakorlatilag kevés szennyeződés marad rajta, amely a jellegzetes színét adja.

 

Nincs lényegi különbség a finomított, fehér kristálycukor, a barna cukor vagy a

nádcukor között táplálkozásélettani  szempontjából.

Árban van különbség mert  a szálltási költséget meg kell fizetni amíg a trópusokról

ide érkezik.

Akkor mégis melyik a jobb választás?

Megkóstolva a  barna nádcukornak kellemes, kissé karamelles íze van, ami feldobhatja

a teánkat, kávénkat vagy  süteményünket.

Ezt leginkább az izlésünk dönti el.

Forrás: Nébih