
Melyik Cukor A Jobb Választás?
A cukor fontos energiaforrást jelent számunkra, mert az ajánlások szerint egy
egészséges felnőtt napi energiabevitelében a szénhidrátoknak legalább 55 százalékot
kell képviselniük.Ebben akár tíz százalék is lehet a cukorból származó energia.
Az agyunk számára is nélkülözhetetlen alapanyag.
Mivel egy gramm cukor 4 kcal-nak felel meg, könnyen kiszámolható, hogy
2000 kalóriás szükséglet esetén – ami körülbelül egy szellemi munkát végző felnőtt
nőnek elég – akár napi 40 gramm cukor sem jelent egészségi kockázatot.
A magas cukorfogyasztásnak azért vannak nem kívánatos következményei mint
például a fogszuvasodás vagy az elhízás kockázata.Az utóbbit még az elégtelen mozgás is
nagyban elősegíti.Sőt a túlzott cukorfogyasztás már a memóriánkra is káros.
A piaci kínálat:nádcukor, barnacukor,kandiscukor a legismertebbek közül.
Vegyük sorra a tényeket.
A világ cukortermelésének 70 százaléka cukornádból készül.Számunkra azért tűnik
különlegesnek, mert mi cukorrépából készítjük.
Ha a nád és répacukor összetételt vizsgáljuk nincs különbség.
Mindkettő szacharóz, azaz egy egyszerű, kettős cukormolekula, ami a
szőlőcukorból (glukóz) és a fruktózból (gyümölcscukor) áll.
Nincs külön fehér és barna szacharóz.
A finomított kristálycukrot kis melasszal visszaszinezik, ez lesz a barnacukor.
A nádcukor fordítva készül, a gyártási folyamatot a finomítás vége előtt leállítják,
így gyakorlatilag kevés szennyeződés marad rajta, amely a jellegzetes színét adja.
Nincs lényegi különbség a finomított, fehér kristálycukor, a barna cukor vagy a
nádcukor között táplálkozásélettani szempontjából.
Árban van különbség mert a szálltási költséget meg kell fizetni amíg a trópusokról
ide érkezik.
Akkor mégis melyik a jobb választás?
Megkóstolva a barna nádcukornak kellemes, kissé karamelles íze van, ami feldobhatja
a teánkat, kávénkat vagy süteményünket.
Ezt leginkább az izlésünk dönti el.
Forrás: Nébih
Írja meg véleményét!