Milyen Előírások Vonatkoznak A Medvehagyma Gyűjtésre És Eladásra?

Milyen Előírások Vonatkoznak A Medvehagyma Gyűjtésre És Eladásra?
2024-05-23 | Hírek |  

Milyen Előírások Vonatkoznak A Medvehagyma Gyűjtésre És Eladásra?

 

A medvehagyma gyűjtése engedélyhez kötött.

Az árusításkor az általános jelölési, nyomon követési előírások vonatkoznak rá.

Fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét.

Ajánlott a vásárlás előtt  a csomagolás  ellenőrzése.

Saját felhasználásra medvehagymát  a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.

A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező gyöngyvirágéval, de a  levelek megdörzsölése után a fokhagymás illat segít a felismerésben.

Hogyan vásároljunk medvehagymát?

Áprilisban biopiacokon és bioboltokban kereshetjük az erőteljes, élénk színű, üde illatú csokrokat! Az ilyen növényt nemrég szedték.

Mivel a medvehagyma időszakhoz kötött ritkaságnak számít, gyakran a már nem egészen friss  növények is kelendőek. A fonnyadt levelek alkalmasak lehetnek pl. pogácsa ízesítésére.

Az  összetapadó, nyálkás levelű, elszíneződő foltos, kellemetlen illatú  csokrokat már ne vásároljuk meg.

Vásárlás után pár órán belül használjuk fel. A hűtőszekrény hidegebb részében laza ruhába tekerve egy-két napig eltartható.

Leveleit apróra vágva tehetjük szendvicshez, vajkrémet készíthetünk,adhatjuk sültekhez. Bármilyen köret mellé kitűnő. Főzeléknek is finom.Megszárítva, majd porrá törve kitűnő fűszert kaphatunk.

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin.

Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást.Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést.    forrás(agrárszektor.hu)

 

Halas Csaba

HACCP szaktanácsadó

Skype: halasa100

Mobil: +3630 2525 274

http://haccpmagyarorszag.hu/