Mire figyeljünk a húsvéti bevásárláskor?

Mire figyeljünk a húsvéti bevásárláskor?
2024-05-23 | Hírek |  

Mire figyeljünk a húsvéti bevásárláskor?

Feltétlenül olvassuk el figyelmesen minden esetben a sonka és a tojás csomagolásának címkéjét.

 

A jelölés egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk.

A címkén:

– a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”,

– a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy (formában vagy bélben hőkezelt)

„sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

 

Mindenképpen ajánlott azt is figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, illetve, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e.

A füstölt ízűnél közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe! Más minőség!

„Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Mindig nézzük meg a termék lejárati idejét is, és figyeljünk arra, hogy megbízható helyről szerezzük be az élelmiszereket.

 

Vásárlásnál mindig ellenőrizzük a lejárati idő mellett azt is, hogy, a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk.

Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán mindig ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát. A dobozokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Tiszteljük meg az ünnepet és magunkat azzal, hogy jó minőségű sonkát fogyasztunk! forrás(nébih)

 

Halas Csaba

HACCP szaktanácsadó

Skype: halasa100

Mobil: +3630 2525 274

http://haccpmagyarorszag.hu/