
Mire figyeljünk a húsvéti bevásárláskor?
Feltétlenül olvassuk el figyelmesen minden esetben a sonka és a tojás csomagolásának címkéjét.
A jelölés egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk.
– A címkén:
– a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”,
– a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy (formában vagy bélben hőkezelt)
– „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.
Mindenképpen ajánlott azt is figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, illetve, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e.
A füstölt ízűnél közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe! Más minőség!
„Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.
Mindig nézzük meg a termék lejárati idejét is, és figyeljünk arra, hogy megbízható helyről szerezzük be az élelmiszereket.
Vásárlásnál mindig ellenőrizzük a lejárati idő mellett azt is, hogy, a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk.
Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.
Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán mindig ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát. A dobozokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.
Tiszteljük meg az ünnepet és magunkat azzal, hogy jó minőségű sonkát fogyasztunk! forrás(nébih)
Halas Csaba
HACCP szaktanácsadó
Skype: halasa100
Mobil: +3630 2525 274
Írja meg véleményét!