Hogyan működött a HACCP egy Baranya megyei élelmiszerboltban?

Hogyan működött a HACCP egy Baranya megyei élelmiszerboltban?
2023-03-23 | Hírek |  

Hogyan működött a HACCP egy Baranya megyei élelmiszerboltban?

Sehogy!

A HACCP élelmiszer-biztonsági rendszer bevezetése már 13 éve megtörtént.

De úgy látszik még mindig vannak olyan élelmiszer vállalkozók akik nem

hallottak erről.

 

Most megint súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságot tapasztaltak a Nébih szakemberei, de most egy Baranya megyei élelmiszerboltban.

Ezzel kapcsolatban fel kell tennem pár informatív szakmai kérdést!

1.A boltnak volt-e érvényes HACCP kézikönyve, illetve mikor volt az utolsó felülvizsgálat?

2.Ki volt a kézikönyv jóváhagyója?

3,Mi szerepel a HACCP kézikönyvben?

4, Mikor volt az utolsó ellenőrzés az boltban?

5.Mikor volt az utolsó higiéniai oktatás?

6, Ki vezette a nyilvántartást az eü. könyvekről?

7.Ismerik-e a selejtezési jegyzőkönyvet?

 

Ide kívánkozik egy személyes természetű kérdés,hogy otthon is ilyen körülmények között élnek az ott dolgozók?

A tipikus hibák:

  • dolgozók egészségügyi könyvei 2015-ben lejártak.???
  • nincs nyomonkövetés
  • nincs higiénia ,helyette van egérrágta élelmiszer
  • lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű áruk:2013-ban lejárt -székelykáposzta, rakott káposzta, valamint sárgaborsófőzelék konzerv, és -citromsárga ételszínezék, de 2014 év végi minőségmegőrzési idejű étkezési -zselatin és mandarinkonzerv 
  • 6 olyan tétel , amelyről eltávolították a lejárati időt
  • kosz,piszok,az eladótér, a raktárak és a kézmosó helyiségben  egyaránt  
  • a falakról hullik a vakolat és a festék, valamint penészesek a falak
  • kenyereket és péksüteményeket piszkos rekeszekben a földön tárolták.

A bolt minden helyiségében rágcsáló jelenlétére utaló nyomokat lehetett látni.

A szakemberek az ellenőrzéskor egérrágta sertészsírt, háztartási kekszet és kenyeret is találtak.

Az üzletben több polcra, az élelmiszerek közé is irtószereket helyeztek ki a dolgozók.

Ezek nagyon súlyos élelmszer-biztonsági hiányosságok.

 

Ezúton szeretném  felajánlani segítségemet az élelmiszer-vállalkozónak.

Halas Csaba

HACCP szaktanácsadó

Skype: halasa100

Mobil: +3630 2525 274

http://haccpmagyarorszag.hu/

 

   UI: forrás( agrárszektor.hu)