Most van a spárga szezonja! Fogyaszd egészséggel!

Most van a spárga szezonja! Fogyaszd egészséggel!
2024-02-25 | Hírek |  

Most van a spárga szezonja! Fogyaszd egészséggel!

A tavaszi inyencségünk  szezonja márciustól kezdődik és junius végéig terem.

Érdemes kihasználni ezt az időszakot, hogy minél többet fogyasszunk ebből a finom zöldségből.

 

Könnyen emészthető rostokból épül fel, számos jó tulajdonsággal bír.

A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, Viszont gazdag káliumforrás, foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

A spárga bármilyen diétás étrendbe beilleszthető, ugyanis nagyon kevés kalóriát tartalmaz. 100 gramm spárga mindössze 20 kalóriát tartalmaz. Nem utolsó sorban pedig szénhidrát tartalma is nagyon csekély, ezért ideális alapanyag bármely diétás étrendhez.

A spárga ehető részét sípnak hívják, amiből általában két féle, a zöld és a fehér kapható, de létezik lila fejű spárgasíp is. A fehér spárgasíp a föld alatt növekedő fehér hajtás, míg a zöld spárgasíp a föld felett növekszik. A legértékesebb része a csúcsa, az ún. spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

Nálunk a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt.Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg.

A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt.

A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.

A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb ízzel rendelkezik.

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel és hűtőszekrényben – kissé nedves papírba csomagolva – maximum egy hétig tároljuk. Kiválóan tartósítható mélyhűtőben is, azonban fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül blansírozzuk(főzzük elő). Mélyhűtőben 7-10 hónapon át is tárolhatjuk.

Régóta ismert a spárga jótékony hatása. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy vízhajtó hatással rendelkezik, ezért nem csak a méregtelenítésben lehet nagy segítségünkre, hanem a vesék tisztításában is komoly feladata van. Vesekő eltávolító hatását pedig már nagyon régen ismerik.

Vásárláskor mindig tartsuk szem előtt, hogy csak ellenőrzött forgalmazótól vásároljunk és olvassuk el a termék címkéjét, jelölését is.

A legfrissebb terméket közvetlenül a termelőktől szerezhetjük be.

Figyeljünk arra, hogy a síp legyen friss, fényes felületű, mert a fénytelen, kissé már fonnyadt, gumiszerű sípok élvezeti értéke csekély.

 

Halas Csaba

HACCP szaktanácsadó

Skype: halasa100

Mobil: +3630 2525 274

http://haccpmagyarorszag.hu/