Mi a trükkje az édes, lédús görögdinnye vásárlásának?

Mi a trükkje az édes, lédús görögdinnye vásárlásának?
2024-07-21 | Hírek |  

Mi a trükkje az édes, lédús görögdinnye vásárlásának?

A nyári melegben az egyik legüdítőbb étel, vagy gyümölcs  a jól lehűtött görögdinnye.

Ehhez az kell, hogy az üzletekben jól válasszunk a kihelyezett kínálatból.

 

Az alábbi négy dolgot érdemes megvizsgálni a vásárlás előtt.

Milyen a dinnye “hangja”?

A vásárlók általában automatikusan elkezdik kopogtatni a dinnyét vásárláskor, azonban kevesen tudják, mit is kell hallani ilyenkor. Akkor jó a dinnye, ha kopogtatáskor kongó hangot ad, és kicsit “visszhangzik” is. Ha tompa hangot hallunk, az rosszabb ízt jelent, és kásás belsőre utal.

Mekkora legyen ?

A legtöbb ember általában a legnagyobb görögdinnye megvásárlására törekszik. Ez azonban nem feltétlenül jó taktika, érdemes inkább a köztes utat választani, és a közepes méretű dinnyét megvásárolni. Ha a súlyt nézzük, akkor a közepes dinnyéből ugyanakkor a legnehezebb próbáljuk meg kiválasztani.

Milyen a kocsány színe?

A kocsány színéből szinte azonnal meg lehet állapítani, érett-e már a dinnye. Sajnos általában a boltokban megvásárolható görögdinnyéken már nincs rajta a kocsány, Ha zöld a kocsány, túl hamar, éretlenül szedték le a dinnyét. Ha azonban elszáradt a kocsány, akkor a termés érett. A termelők a szedéskor is mindig csak azokat a dinnyéket szedik le, amelyek könnyen elválnak a kocsánytól. Ha nagyon “ragaszkodna” a termés, akkor általában még rajta hagyják a száron, és várnak pár napot az éréssel.

Milyen színű a  „ folt” a dinnyén?

Ha látunk egy görögdinnyét, talán az első dolog, amin megakad a szemünk, a fehér folt, amely a termésen van. Ez a folt teljesen természetes módon keletkezik a dinnyén. Azon a területen alakul ki, ahol a görögdinnye a szántófölddel érintkezik, és amelyik oldalán „fekszik” talajon. A legtöbb görögdinnye rendelkezik ilyen folttal, azonban vásárlásnál érdemes azt választanunk, amelyen krémsárga vagy narancssárga a folt.

Az odafigyeléssel elkerülhetjük a csalódást és élvezhetjük a gyümölcs frissítő hatását.

Jó étvágyat kívánok! (Forrás: agrárszektor.hu)

 

Halas Csaba

HACCP szaktanácsadó

Skype: halasa100

Mobil: +3630 2525 274

http://haccpmagyarorszag.hu/