Hogyan változik a mindennapi kenyerünk?

Hogyan változik a mindennapi kenyerünk?
2023-03-23 | Hírek |  

Hogyan változik a mindennapi kenyerünk?

 

Annak érdekében, hogy az emberek valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak, a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó  előírásai 2017. június 22-én (csütörtökön) megváltoznak.

Változnak az elnevezések, az összetevők mennyisége, csökken a sótartalom is.

 

  • A házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

 

  • Kézműves kenyérnek június 22. után csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.

 

  • A friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.

 

  • A rozskenyereknél a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, rozskenyeret nem forgalmazhat, csak rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra.
  • Csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.
  • Hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet.

 

A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson.

Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak. (forrás: agrarszektor.hu)

 

 

Halas Csaba

HACCP szaktanácsadó

Skype: halasa100

Mobil: +3630 2525 274

http://haccpmagyarorszag.hu/