7 súlyos hiba, amit a pékségben elkövethet a vállalkozó!

7 súlyos hiba, amit a pékségben elkövethet a vállalkozó!
2024-07-21 | Hírek |  

7 súlyos hiba, amit a pékségben elkövethet a vállalkozó!

Újból szokatlanul súlyos élelmiszer-biztonsági szabálysértéseket  tárt fel a NÉBIH az egyik budapesti pékségben folytatott helyszíni ellenőrzés alkalmával.

Tételesen:

1. A személyzet egészségügyi alkalmasságát igazoló dokumentum nem volt.

2. Az egységben jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt minőség-megőrzési idejű élelmiszert, illetve alapanyagot is találtak.

3.A poros, takarítatlan épületben nagy felületen penészes, helyenként hámló festékkel fedett és pókhálóval borított falakkal szembesültek.

4.A munkaasztalok alatt a padozat takarítatlan. A ládamosót a hiányzó csapok, míg a kelesztőt a szétesett gőzelvezető miatt nem lehetett használni.

5.A hűtők polcait, valamint a tárolókocsikat vastag rétegben borította a rozsda és a szenny.

6.A szintén hanyagul takarított adalékanyag raktár padozatát több helyen egérürülék szennyezte.

7.A piszkos földön tárolt zsákok mellett egy rágcsálócsapdában élő egeret találtak a NÉBIH ellenőrei. Az üzemeltető a tervszerűen végzett kártevők elleni védekezésről nem tudott igazolást felmutatni.( Forrás: Nébih)

Felmerül a kérdés  az élelmiszervállalkozó alkalmasságát illetően.

Már egyszerűen kínos megint ugyanazokat a szakmai kérdéseket feltenni.

Úgy, hogy már 13 éve kötelező a HACCP Kézikönyv.

Milyen érvényes HACCP Kézikönyve van a vállalkozónak?

Mi szerepel benne a Jó Higiénés Gyakorlat részben?

Miről szól a Veszélyelemzés?

Mikor volt az utolsó Kézikönyv Felülvizsgálat?

Ki ellenőrizte és mikor? Mi volt a megállapítás?

 

Az élelmiszer -vállalkozónak ezuton ajánlom fel, hogy elkészítem az érvényes HACCP Kézikönyvét.

Halas Csaba

HACCP szaktanácsadó

Skype: halasa100

Mobil: +3630 2525 274

http://haccpmagyarorszag.hu/