
Hogyan lehetséges? Penészes, büdös húsok egy kaposvári húsfeldolgozóban!
A HACCP élelmiszer-biztonsági rendszer megcsúfolása történt megint egy kaposvári telephelyű húsfeldolgozóban.
Az élelmiszer vállalkozó alig 2 hónapja kapott engedélyt a marha- és sertéshús darabolására, valamint a húskészítmény- és előkészített hús előállítására. A hatóság 28 féle, csaknem 4 tonna húsipari termék ártalmatlanítását rendelte el.
Lássuk milyen körülmények között dolgozott az élelmiszer vállalkozó és szállított ki árut az üzletekbe.
1, alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok
- elhanyagolt, tisztítatlan körülmények, eszközök,
- a csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék
- piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekben a hamutól, kátránytól fekete volt
- az árufogadó térben sörös üvegek, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközök
- erős penészesedés 1 tételnél
2,A nyomon követés hiányosságai
- 3 tétel esetében vált szükségessé a kereskedelmi forgalomból való visszahívás.(Forrás:Nébih)
Az érintett egység adatai megtekinthetők a NÉBIH jogsértésekről tájékoztató aloldalán.
Azokat a kérdéseket kell feltennem, mint már korábban is többször.
Milyen érvényes HACCP Kézikönyve van az üzemnek? Ki a jóváhagyó? Mi szerepel a Veszélyelemzés-ben? Mikor volt az Kézikönyv felülvizsgálata?Mi szerepel az Intézkedési Tervben?
A helyzet javítása érdekében felajánlom a Kft vezetőjének a HACCP Kézikönyv elkészítését.
Halas Csaba
HACCP szaktanácsadó
Skype: halasa100
Mobil: +3630 2525 274
Írja meg véleményét!