Hogyan lehetséges? Penészes, büdös húsok egy kaposvári húsfeldolgozóban!

Hogyan lehetséges? Penészes, büdös húsok egy kaposvári húsfeldolgozóban!
2023-01-31 | Hírek |  

Hogyan lehetséges? Penészes, büdös húsok egy kaposvári húsfeldolgozóban!

A HACCP élelmiszer-biztonsági rendszer megcsúfolása történt megint egy kaposvári telephelyű húsfeldolgozóban.

Az élelmiszer vállalkozó alig 2 hónapja kapott engedélyt a marha- és sertéshús darabolására, valamint a húskészítmény- és előkészített hús előállítására. A hatóság 28 féle, csaknem 4 tonna húsipari termék ártalmatlanítását rendelte el.

 

Lássuk milyen körülmények között dolgozott az élelmiszer vállalkozó és szállított ki árut az üzletekbe.

1, alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok

  • elhanyagolt, tisztítatlan körülmények, eszközök,  
  • a  csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék
  • piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekben a hamutól, kátránytól fekete volt
  • az árufogadó térben sörös üvegek, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközök
  • erős penészesedés 1 tételnél

 

2,A nyomon követés hiányosságai

  • 3 tétel esetében vált szükségessé a kereskedelmi forgalomból való visszahívás.(Forrás:Nébih)

Az érintett egység adatai megtekinthetők a NÉBIH jogsértésekről tájékoztató aloldalán.

 

Azokat a kérdéseket kell feltennem, mint már korábban is többször.

Milyen érvényes HACCP Kézikönyve van az üzemnek? Ki a jóváhagyó? Mi szerepel a Veszélyelemzés-ben? Mikor volt az Kézikönyv felülvizsgálata?Mi szerepel az Intézkedési Tervben?

 

A helyzet javítása érdekében felajánlom a Kft vezetőjének a HACCP Kézikönyv elkészítését.

Halas Csaba

HACCP szaktanácsadó

Skype: halasa100

Mobil: +3630 2525 274

http://haccpmagyarorszag.hu/