
2018.január 1-től már alkalmazni kell az “önellenőrzési” rendszert!
2018.január 1.től már alkalmazni kell az “önellenőrzési” rendszert!
Az élelmiszer-vállalkozásoknak önellenőrzési rendszert kell alkalmazni a jogszabály előírása szerint.
Mi az önellenőrzés?
Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomonkövetéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos.
Mi az önellenőrzési rendszer?
Az önellenzési terv felállítása és az abban foglaltak végrehajtása dokumentumokkal igazolva.
Olyan önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomonkövetési, termék-visszahívási rendszereket kell működtetni, amelyekkel biztosítható az élelmiszer biztonságossága,megfelelő minősége, azonosíthatósága és nyomon követhetősége.
Az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy – az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott élelmiszer-biztonsági szaktudással rendelkező – azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.
Az élelmiszer-vállalkozás az élelmiszer,előállítását, valamint forgalomba hozatalát megelőzően az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott részletes, írásos dokumentációt (így különösen gyártmánylapot, anyaghányad-nyilvántartást) köteles készíteni és vezetni.
Jogszabály: 28/2017. (V. 30.) FM rendelete az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről
Az önellenőrzés elkészítéséhez keressen az elérhetőségeken:
Üdvözlettel:
Halas Csaba
HACCP szaktanácsadó
Skype: halasa100
Mobil: +3630 2525 274
Írja meg véleményét!